A gazdasági függőség vagy a virágzás útja a most épülő akkugyár-hálózat?

Amelyik zöld átállás az autóiparnak a kedvére tesz, az rossz. Akkor jó a zöld átállás, ha az autóiparnak fáj. Az autóiparnak érdeke az, hogy átálljon az elektromobilitásra, hogy még egy autót el tudjanak adni a német középosztálybelinek. (...) Közben Magyarországon elszennyezik a földet meg a vizet

 - fogalmazott Ungár Péter az első nyilvános akkugyár-vitáján a 2023-as Brain Baron. Az LMP frakcióvezetője szerint a tervezett és már épülő akkumulátorgyár-hálózat nem tesz hozzá ahhoz, hogy valódi változás történjen a közlekedés fenntarthatóságában: ehelyett gazdasági kiszolgáltatottságunkat erősíti, ráadásul hazai erőforrások használatával.

Hortay Olivér, Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője azonban szükségesnek és hasznosnak látja a gyárakat:

A vita magja az, hogyan gondolkodunk a közlekedésről. Ha a dekarbonizációs céljainkat komolyan vesszük, (...) két út látszik járhatónak: az egyik, hogy kevesebbet közlekedünk, a másik pedig, hogy dekarbonizáljuk a meglévő közlekedési struktúrát. Én azt gondolom, hogy a kevesebbet közlekedünk-út járhatatlan.

A szakértő a vitán a létesítmények víz- és energiaellátásról szóló kérdésekre is válaszolt, illetve azt is felvázolta, hazánk hol áll európai viszonylatban az akkugyárak támogatását illetően. Hallgasd meg te is, mi hangzott el a Brain Bar nagy akkugyár-vitáján, ahol Hortay Olivér és Ungár Péter mellett Várkonyi Gáber autópiaci szakértő és Ceglédi Zoltán publicista arról is beszélgettek, ellehetetlenítik-e a gyárak a magas hozzáadott értékű magyar munka fellendülését, és arról, tényleg a gazdasági függésünket alapozzák-e meg.  A beszélgetés már megtalálható a Spotify-on!

Iratkozz fel hírlevelünkre!