A jövőre öltözve

Számtalan dolgot elárul rólunk az, hogy milyen ruhákat és kiegészítőket hordunk. Az öltözködés mindig is az önkifejezés egyik látványos formája volt, de a tavalyi fesztiválon Anouk Wipprecht tech-divattervező megmutatta, hogy sokkal több lehetőség rejlik még a szekrényünkben, mint gondolnánk. Mi lenne, ha ruháink képesek lennének kimutatni az érzelmeinket? A szívdobbanásunkat? Ha a személyes terünknek vizuális gátat szabnának? A technológia nemcsak a mindennapjainkat szövi át, hanem a közeljövőben talán a hétköznapi öltözködésünk részévé is válhat.  

Anouk Wipprecht a 2023-as Brain Bar színpadára négy futurisztikus ruhakölteményét hozta el megmutatni a közönségnek. Az első különleges kreáció a Heartbeat Dress volt, amely megalkotásához a Swarovski céggel fogott össze. A ruha különlegessége, hogy az anyagba helyezett szenzorok érzékelik a viselője szívverését, amelyet a szegycsont közötti kristályokkal kirakott körben látunk megmutatkozni.

Másodikként a Proximity Dress következett, amely speciálisan a privát szféránknak szab vizuális gátat. A nyakon elhelyezett kiegészítő valójában egy ultrahangos távolságmérő, amely, ha túl közelinek érzékel valakit, akkor megemeli a csípőn lévő szoknyarészt, ezzel jelezve, hogy hol húzódik a személyes terünk. Harmadikként egy fekete ruhát láthattunk, amelyet Anouk Wipprecht itt mutatott be elsőként a nagyközönségnek. Ennek sajátossága, hogy viselője érzelmeit képes monitorozni, és a ruhán látható lapok ennek függvényében mozognak. A színpadon álló modellnél nyitott állásban voltak a lapok, ami azt jelenti, hogy nyitott a külvilág felé, nem akart elzárkózni. Az utolsó kreáció pedig a Screendress fantázianévre hallgat, ami a kognitív leterheltséget képes megmutatni. A ruhát csápokként körbeölelő szemek pupillája kitágul, ha a viselője idegesebb, és összeszűkül, ha nyugodtabb.  

Anouk Wipprecht munkájára számos elismert személy felfigyelt már, köztük James Cameron is, akivel 2022-ben együtt is dolgozott a tehetséges robotruha-tervező. Rengeteg izgalmas projekttel foglalkozik, amelyek sokszor nem kapcsolódnak közvetlenül a divathoz. Ilyen például a különböző cégek által igényelt okosszövet vagy az apróbb mikrocomputerek. Anouk tizennégy évesen kezdett el érdeklődni a divat iránt, majd tizenhét évesen fordult a robotika felé. Elkezdte foglalkoztatni, hogy mi lenne, ha a ruháink képesek lennének a hangulatunkhoz igazodni.

Ha reggel boldogan ébredek, és felveszek egy élénk, vidám ruhát, akkor abban jól fogom magamat érezni, de estére lehet, elfáradok, és már nem lesz komfortos a reggeli hangulatomhoz választott ruha

 - mesélte Anouk. Munkája során számos tényezővel dolgozik. Megkísérli összefűzni a robotikát, a divatot, az emberi érzelmeket, a programozást, az állatok egyedi viselkedését és az emberi anatómiát. Ruháival szeretne hidat képezni az emberek közötti megértésben. Elmondása szerint rengetegen szenvedünk valamilyen mentális krízisben, és az általa alkalmazott technológia megpróbálja mind a viselőjét, mind a körülötte lévőket tájékoztatni az egyén állapotáról. Egyelőre nincsen lehetőség minden érzelem kimutatására, elkülönítésére, mivel a műszerek az agyhullámok és a test reakciói által válaszolnak, és ezek gyakran nagyon hasonlóak két teljesen különböző érzelem esetén is. 

Számos érdekességről számolt be a fesztiválon, köztük arról is, hogy milyen fontos szerepet játszik a munkájában az adatvédelem és a magánszféra kérdése. Ezért sem használ soha kamerákat az alkotásaihoz: nem csak a ruha viselőjének személyes terét kell szem előtt tartania, hanem azokét is, akik a közelében vannak. Rengeteg ötlete vár még arra, hogy megvalósulhasson, de szeretné, ha egyszer az általa megálmodott technológiák a mindennapokban is az emberek segítségére lennének. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!