Fogadd el magad... vagy javítsd ki minden hibádat?

LelkEd #2

A LelkEd a Mélylevegő Projekt és a Brain Bar közös pszichoedukációs műsora, ahol újragondoljuk az alapokat, hogy Te is elkezdhesd a saját önismereti utadat.  

Hustle culture és az önfejlesztés divatja a LelkEd podcast legújabb epizódjában 

Minden este listázzuk a dolgokat, amelyekért hálásak lehetünk, reggelente matcha kávét készítünk, és egyetlen percünket sem vesztegetjük el – a világunk szorgosan tökéletesíti a hétköznapjait.

De ha hajtani kell erre a tökéletességre, akkor hogyan fogadjuk el közben a hibáinkat is?

 

- Bár a felvetés jogos, ez az ellentét csak látszólagos - mondja Dorina, aki műsorunkban Juhász Bettinával fejtegeti tovább a tévedés hátterében álló okokat és az önfejlesztés igényének eredetét is. - Szerintem két fő oka és forrása is lehet az önfejlesztésnek. Az egyik az, ha önbizalomhiányunk van és úgy érzékeljük, hogy ezek a negatív területek vagy működési módok nagyban befolyásolják az életünket, és ezt a hiányt vagy gyengeséget szeretnénk kitölteni az önfejlesztés által. A másik, amikor igazából teljesen rendben vagyunk magunkkal, sőt, rendben van az önértékelésünk is, csak úgy gondolunk magunkra, mint egy olyan emberre, aki megérdemli a boldogságot, és ahhoz, hogy maximalizálja a lehetőségeit és az egyéni boldogságát, ahhoz érdemes dolgoznia önmagán. Ki ezért, ki azért kezd bele a folyamatba, de egy biztos, önmagunkkal foglalkozni még sosem volt ennyire divatos, és még soha nem állt rendelkezésünkre ennyi segédeszköz sem.

Hol van a határ önmagunk kizsákmányolása és a célorientált élet között?

Nemcsak a közösségi média, hanem a munka világa is mintha egymásnak ellentmondó üzenetekkel bombázna minket – magunkra és belső egyensúlyunkra kell koncentrálnunk, de aki nem dolgozik, annak az ,,értéke is csökken”. Elfoglaltnak lenni, 10-12 órákat dolgozni, és mindig a következő előléptetés után kutatni követendő attitűd - ezt sugallja a kapitalista alapokra rendeződött világunk és annak egy jellegzetes kulturális szüleménye, az úgynevezett ,,hustle culture”.

 

Hallgasd meg a második epizódot, ahol a fentiek mellett olyan szociokulturális jelenségekről, helyzetekről is szó esik, melyeket később a saját életedben felismerve, a podcastben hallott módszereket tudatosan alkalmazva te is használhatsz az egészséges önfejlesztésre.  

Iratkozz fel hírlevelünkre!