Három meglepő igazság a vállalati produktivitásról

Yves Morieux a Boston Consulting Group Szervezeti Intézetének jelenleg Dubaiban dolgozó igazgatója. A szervezeti átalakulások szakértője és a "Six Simple Rules: How to Manage Complexity without Getting Complicated" szerzője 2023-ban a Brain Baron járt, hogy elmesélje a közönségünknek, hogyan válasszanak egyszerű megoldásokat és lendítsék fel a gazdaságokat. Az előadásában rengeteg olyan szervezetfejlesztési adatról szó esett, amikről mi még sosem gondolkodtunk - kiemeltük belőle a három legmeglepőbbet!

#1 - Az európai produktivitási ráták közel sem olyan jók, mint hisszük

Hivatkozás másolása

A '60-as és a '70-es években minden fontos európai gazdaság produktivitása évente 5%-kal nőtt - az életszínvonal generációnként megduplázódott! Bár a ráta évtizedek óta természetes csökkenést mutat, 2008 óta különösen figyelemre méltó, hogy mindössze átlagosan 0,5% körül mozog kontinensünkön. Mindez pedig egy olyan korban történik, amikor itt van nekünk az AI, a big data, a felhőalapú technológiák és még egy csomó olyan eszköz, amelyeket okosan használva minden korábbinál gyorsabban nőhetnének a gazdaságaink!

#2 - A szervezetek 35-ször bonyolultabbak, mint az előző évszázad derekán...

Hivatkozás másolása

...pedig a problémák, amelyekre válaszolni próbálnak, "mindössze" hatszor bonyulultabbak, mint akkor! Persze közel sem abban a korban élünk már, amelyben a vállalatok legnagyobb kérdése, hogy a termékük olcsó vagy minőségi legyen, de talán annak, hogy bizottságokkal, KPI-okkal és újabb és újabb riportokkal válaszolunk a kor kihívásaira, akár lehet is köze a produktivitás bukásához, nem igaz?

#3 - A vállalati menedzserek az idejük 40%-kát riportírással töltik

Hivatkozás másolása

De miért bízunk a riportokban, ha nélkülük nem bízunk az ezeket író emberek munkájában? Persze ez még csak a jéghegy csúcsa: egy csomó szervezet hetente küld hangulatfelmérő kérdőívet az alkalmazottaknak, sőt, Yves szerint egy átlagos multinál 7 jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy egy egyszerű villanykörtét kicseréljenek az irodában! A munkát sok helyen a fölösleges struktúrák és szabályok váltják fel, a szakember szerint pedig ezekre nem biztos, hogy szükség lenne: sőt, úgy gondolja, a legtöbb együttműködés jobban működik 100%-ban szabálymentesen.

Persze Yves-nek arra is voltak javaslatait, hogy hogyan lehetne megszabadulni az értelmetlen bonyodalmaktól és fejleszteni a produktivitást a következő generációk jólétéért! Nézd meg az előadását, hogy te is megismerd az ötleteit!

Iratkozz fel hírlevelünkre!