Kemény munka = értékes élet?

Terítéken a karrier, egyensúly és identitás témája a Brain Bar és Mélylevegő Projekt közös podcastjének új epizódjában

Negyedik epizódjához érkezett a Mélylevegő Projekt és Nagy Ildi, a Brain Bar szerkesztőjének közös podcastje, amelyben a csapat irányt vált: míg az első három epizód az egyéni pszichológia szemszögéből vizsgálta a különböző mentális kihívásokat, az advent 3. hetéig futó sorozat következő három epizódja társadalompszichológiai jelenségeket mutat majd be a hallgatóknak. 

Minden műsor alapos kutatómunkával készül, de a legújabb epizódban ez kiemelt hangsúlyt kap, hiszen James Suzman, Work: A History of How We Spend Our Time című könyvének alapfelvetéseit is megvitatjuk. ,,A kemény munka szükségessége, mint erkölcsi jó – kulturális mantrává vált, amely idővel belénk ivódott. A kapzsiság a városokkal intézményesült” fogalmaz a szerző. „Hirtelen volt ez a konfrontáció, a gazdagság kontrasztja, és azt hiszem, ez kezdte formálni az embereket. Ez hozta létre az állandó törekvés melankóliáját.” Suzman a magántulajdon kialakulásával a hivalkodást erősítő folyamatok kialakulására is felhívja a figyelmet.

Meghatározza a munkád az értékedet? 

A teljesítmény és a termelékenység az emberi érték mérőszámaiként volt jelen sok történelmi korszakban és filozófiai irányzatban, így meghatározó tényezők a mai fiatalok gondolkodásában is. Az állandó törekvés fojtogató keserűsége összezavarja és megbéklyózza az embert, aki ezáltal mindinkább kiteszi magát és munkaerejét a kizsákmányolásnak. 

,,Tekintsünk most el attól, hogy miért, vagy hogy ez helyes-e, de az tény, hogy sokszor a cégek maguk mossák össze a határokat a munka és a magánélet terei között. Kényelmes kanapé, behozható háziállatok, szoba a kikapcsolódásra... ember legyen a talpán, aki különbséget tud tenni.”

– veti fel Ildi, a műsorvezető.

  

Mindennek természetes velejárójaként az utóbbi évtizedekben a munka és a magánélet egyensúlya egyre inkább foglalkoztatta mind a magánembereket, mind a tudományos világot. A pandémiát követően a korábbiaknál is nagyobb hangsúly került erre a kérdéskörre, ebből kifolyólag számtalan olyan új kifejezés született, mint például a kiégés vagy a "quiet quitting”.

Álmokat kergetek vagy racionálisan építem a karrierem?  

Az esélyek, a kompetenciák és a motiváció szerepét is latolgatjuk a legújabb adásban. Tény, hogy angol királynő ritkán lehet az ember, de sok más csábító lehetőség van még a horizonton, ami viszont nagyon is elérhetőnek bizonyul. Ha megfelelő tudatossággal építkezünk, akkor lépésről lépésre realizálódhat egy álom!

 

A tudatosság a hatékony és következetes cselekvésben is megnyilvánul, de ez nem is olyan könnyű feladat:

"Alkalmazott hatékonyságnövelőmódszereknél a legfontosabb tisztában lenni önmagunkkal, így sokkal könnyebb lesz látni, hogy melyik módszer illik hozzánk. Ha például extrovertált vagyok, akkor segíthet az együtt-tanulás, de van, aki úgy tudja fejleszteni a hatékonyságát, hogy teljesen száműzi az ingereket. A legfontosabb tudni, hogy téged személyesen mi motivál.”

– fogalmaz Dorina, a Mélylevegő Projekt társalapítója.

Temérdek példa, hasznos gyakorlatok és sok nevetés fűszerezi az alapvetően nem könnyű témát, hogy új kapaszkodókra találva, egy leheletnyivel könnyebb szívvel vághass neki újra a karrierépítésnek. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!