Megjelent Érdi Péter podcastsorozata

Érdi Péter számítógépes agykutató előadása az idei Brain Bar egyik legjobban várt műsorszáma volt. A fesztiválon Repair című, Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológussal közösen írt könyvének tematikáját dolgozta fel: az eldobás kultúrájáról beszélt, amely mind a tárgyainkkal, mind a körülöttünk lévő közösségekkel kapcsolatos attitűdünkben megmutatkozik. Péter most saját podcastsorozatában ad útmutatót arról, hogyan bánjunk jól ezekkel a nélkülözhetetlen erőforrásokkal.

2023-ban nem nehéz úgy éreznünk, hogy valami elromlott a világban: a klímaválság és a társadalmi egyenlőtlenségek egyre éleződnek, és egyre erőteljesebben mutatkoznak meg természeti és a társadalmi katasztrófák formájában. De vajon ki rontotta el így a bolygót? Az egész a boomer fogyasztók, vagy talán a nagyvállalatok hibája? Sőt, talán még jobb kérdés, hogy lehet-e egyáltalán bárkit hibáztatni a világ tönkretételével.

Érdi Péter szerint ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy valaha fennállt olyan “aranykor”, amelyet valóban a harmónia, a stabilitás és a bőség jellemzett. Azt állítja, a történem során minden korszak emberei visszavágytak egy korábbi, idealizált érába, annak szokásaiba és rendszerébe, legyen szó az első világháború előtti Belle Époque, vagy korábban a reneszánsz piedesztálra emeléséről. Tehát, bár talán sosem létezett valódi társadalmi jóllét, az egyéni és a kollektív emlékezet azt érezteti velünk, hogy valamit jobban kell csinálnunk, vagy meg kell javítanunk az életünkben. Így, ha alaptalan is a múlt egy pontjára való vágyakozás, Péter mégis tulajdonít neki jelentőséget:

“A nosztalgia jó dolog is lehet, ha arra motivál, hogy megjavítsuk a dolgainkat”

Mindössze néhány évtizede ugyanis egyenesen elképzelhetetlen volt az, hogy újat vegyünk azok helyett a használati tárgyaink helyett, amelyek számára még volt bármennyi remény a javíthatóságra. Manapság ezzel szemben annyira elfogadtuk, sőt, sajátunkká tettük az üzleti vállalkozások profittal kapcsolatos érdekeit, hogy kifejezetten kínos, ha egy-egy tárgyunk, eszközünk vagy ruhánk viseletes vagy ódivatú. Eldobó társadalommá váltunk, akik, az utóbbi évek pozitív tendenciái ellenére, minden elrettentő információ tudatában vásárlunk gyors elévülésre tervezett termékeket.

Ez adja az alapot mind Péter könyvének, mind az új podcastnak. A szerző azt szeretné feltárni, mit tehetünk a törött vagy kimerült tárgyakkal - és persze, egyéb erőforrásainkkal, mint például a családunkkal, barátainkkal, vagy akár saját magunkkal. Az új sorozat segít abban, hogy jobban átgondolhassuk, hogyan bánjunk ezekkel, meg tudjuk-e, és ha igen, meg kell-e őket egyáltalán javítani - végső soron pedig abban nyújt támogatást, hogy a javítást ne kellemetlen problémakezelési alternatívaként, hanem átfogó életmenedzsment-stratégiaként lássuk.

Az aranykorról, az eldobás társadalmáról, a reziliencia szükségességéről, és a javítási stratégiákról Péter YouTube-csatornáján hallgathatsz meg többet! Kattints ide az új podcastért, a Towards a Repair Society-ért!

Itt pedig Érdi Péter és Szvetelszky Zsuzsa Repair című könyvét vásárolhatod meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!