Teltházzal dübörgött Európa legnagyobb jövőfesztiválja

Prekopa Loretta

Idén nyolcadik alkalommal hoztuk el Budapestre “holnapunk” már ma is aktuális és égető kérdéseit. Két nap alatt közel 10 000-en fordultatok meg Brain Baron, Európa legnagyobb jövőfesztiválján, hogy korunk legnagyobb intellektuális nagyágyúinak bátorítására kezetekbe vegyétek saját jövőtök alakítását. Az időkapu számára pedig ideális helyszínnek bizonyult a többszörösen díjazott Magyar Zene Háza. 

Hamisítatlan fesztiválhangulat és folyamatos nyüzsgés mellett dübörgött az idei Brain Bar. Napjaink legnagyobb lángelméi és lélegzetelállító művészeti produkciói váltották egymást a színpadon, mindenki feltehette a kérdéseit, sőt akár vitába is szállhatott a több mint 20 országból érkező előadókkal. 

  

A fesztiválon a világ legégetőbb kérdéseit helyeztük a fókuszba, és idén sem riadtunk vissza a megosztó témáktól. Először hallhatta élőben a hazai közönség Malcolm Gladwell hatszoros New York Times bestseller-szerző gondolatait, aki a következő évtizedek kihívásairól beszélt és arról, hogy a Z generáció csak úgy küzdhet meg velük, ha csapatjátékosokból álló társadalmat épít. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pedig arról beszélgetett Iain Lindsay-vel, a népszerű, egykori brit nagykövettel, hogy ehhez a küzdelemhez milyen vezetőkre lehet szükség.  

  

Laura Toodu, az észt kormány védelempolitikai tanácsadója könyörtelenül szembesítette a fesztiválozókat a sorkatonaság valóságával, ami könnyen saját jövőjükké válhat. A tabudöntögetés Joanna Williams, a "Women VS Feminism" című botránykönyv szerzőjével folytatódott, aki a nők védelmére kelt a modern feminizmussal szemben és hangsúlyozta, hogy mindenkinek árt a nemek közötti túlfűtött küzdelem. Yanis Varoufakis, Görögország egykori "rocksztár" pénzügyminisztere pedig vitába szállt Tábori Viktor blokklánc fejlesztővel, hogy letörje a Bitcoin-forradalom és vele a “politikamentes pénz” utópiáját. 

Zing Tjseng, a VICE UK főszerkesztője és Jakub Olek, a TikTok kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a platformjaik kulturális és politikai felelősségéről szóló kérdésekre adtak választ a színpadon. Deanna Marsigliese, a Pixar művészeti vezetője a jövő animációs filmjeit alakító trendekről beszélt és arról, milyen felelősséggel bír Hollywood a fiatalok világképének formálásában. 

  

A teljes fesztiválközönség figyelemmel kísérte Böszörményi-Nagy Gergely NONKONFORM című könyvének bemutatóját. A Brain Bar alapítója olyan szerzők műveit rendezte olvasókönyvbe, akik nem féltek szembe menni hamis mítoszokkal, népszerű közhelyekkel, vagyis azzal, amit ő a generációnkat lebénító konformizmusnak nevez. 

  

A kétnapos rendezvény alatt színpadon állt többek között a LEGO Ideas, a LEGO kreatív laboratóriumának vezetője; a legdinamikusabban növekvő hazai startup, a SEON alapítója; a Nike vezető sneaker tervezője és egy adattudós, aki civilben cirkuszi akrobata is. 

A nyolcadik jövőfesztivál is tömegeket mozgatott meg élőben és a virtuális térben egyaránt. A program legjava visszanézhető a YouTube-csatornánkon. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!