Vajon miért szeretnek annyira utálkozni az emberek az interneten?

A negyedik, karrier kihívásokra fókuszáló epizódban a trió már előrevetítette a social média okozta nyomást, amelyet talán a tökéletesen produktív, mindig sikeres munkanapokkal és makulátlan LinkedIn karrierekkel lehet a legjobban leírni. A megkezdett beszélgetést folytatva az ötödik epizódban a lehetséges miérteknek is utánament a csapat.  

,,Miért mutatnám meg, ha kudarc ér?” – veti fel a kérdés Dorina, aki felhívja a figyelmet az egy adott tevékenységre szánt idő mennyiségének radikális változásaira is. ,,Előfordulhat, hogy egy potenciális kapcsolatról egy 2 másodperces inger alapján döntünk – szerintem a minket ért ingerek bekebeleznek és egyszersmind összezavarnak.” 

 

Dorina szavaira szépen rímel Sinan Aral, az MIT Sloan Business School professzorának gondolata, melyet a Hype Machine című nemrégiben megjelent könyvében fejt ki: ,,A bolygónk minden nap, minden percében ezer billiónyi digitális jellel lüktet – a közösségi média hírekkel, tweetekkel, posztokkal, ajánlásokkal, reklámokkal, értesítésekkel, megosztásokkal, bejelentkezésekkel diktálja az életünk ritmusát.”  

A lányok a műsorban nemcsak szembenéznek személyes médiafogyasztási szokásaikkal és kihívásaikkal, de megvitatják azt is, hogy a figyelemgazdaság és a kommentkultúra milyen hatással van arra, hogyan látjuk önmagunkat és a minket körülvevő világot.   

Az interneten járva természetesen nemcsak kedves gondolatokkal és szórakoztató barkácsvideókkal találkozhatunk – a toxikus kommentkultúra megértéséhez Bogi egy izgalmas gondolatkísérletet is a hallgatók elé tár:  

,,Nagyon szeretik az emberek azt mondani, hogy kritikát fogalmaznak meg, és közben sokszor ezek üres bántások. De a digitális térben nincs ott a másik, nem kell látni az érzelmi reakcióit. Név és beazonosítható arc nélkül fellazulnak az erkölcsök, és a felhasználók sokkal inkább megengednek maguknak olyan megfogalmazásmódokat, amelyeket egyébként nem tennének.”  

– fogalmaz Bogi. ,,Tegyünk egy gondolatkísérletet: vegyünk egy posztot, vagy egy megjelenő cikket, aminek mondjuk több ezres nézettsége van. Az offline térben ez pont olyan, mintha egy több ezres tömegben állnánk. Képzeljük el, hogy ebben a több ezres tömegben most élőben tesszük meg a kommentárt, kiállunk egy színpadra, és egy mikrofonba bemondjuk a véleményünket – mindezt úgy, hogy jelen van az is, akiről a megjegyzés szól. Így ezt nagy valószínűséggel nem tennénk meg, de közben a kommentet mégis simán megírjuk.“ 

Az e heti epizódban Ildi, Bogi és Dorina átrágják magukat a közösségi média útvesztőin, kiutat keresve az összehasonlítás spiráljaiból, és megvitatva, hogy melyek a kollektív online létezésünk előnyei és hátulütői. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!