A DNS-ünk írja a jövőnket? Létezik földön kívüli intelligencia?

A 21. századi tudomány egyik legfontosabb kérdése az, rendelkezik-e az ember szabad akarattal. Az idei Brain Baron kiemelten foglalkozunk ezzel a témával, a sztárszakértő pedig Amerikából érkezik: Kathryn Paige Harden viselkedéskutató, a New York Times és a Washington Post szerzője arról beszél majd, miként hat a DNS-ünk arra, mennyire válunk sikeressé, egészségessé, és hogy viselkedünk másokkal. 

Szeptemberben tizedik alkalommal startol el a Brain Bar jövőfesztivál, ahol az amerikai kutató mellett mellett sok más izgalmas előadóval találkozhatsz. Magyarországra érkezik a Harvard Asztronómiai Intézetének volt elnöke, Avi Loeb, aki a Földön kívüli élet és intelligenciák kutatásának szentelte életét.

Szuperfémek és méhek a klímaválság ellen

Hivatkozás másolása

Gerard Barron cége a világon először bányászott ki a Csendes-óceán mélyéről olyan fémeket, amelyek megoldhatják a Föld energiaellátási problémáit. A Brain Baron arról beszél majd, mennyire vagyunk távol a tiszta energiára való teljes átállástól. A legendás etológus, Lars Chittka professzor is fellép a fesztiválon: neki köszönhetően tudjuk, milyen meglepően intelligensek a méhek. Ezen parányi lények csodálatos képességein kívül arról is mesél, milyen sokat is köszönhetünk nekik, és hogy festene a világ nélkülük.

Budapestre érkezik a Beszélnünk kell Kevinről szerzője, Lionel Shriver is: az írónő szerint ugyanis a társadalmi őrületekről is beszélnünk kell. Szerinte gond, olyan fontos kérdések, mint a #MeToo vagy az intelligenciabeli egyenlőség nem bocsáthatók vitára - mintha mindenkinek muszáj lenne ezekről egyformán vélekedni. A budapesti Brain Baron abban segít, hogyan ne dőlj be kritika nélkül a közgondolkodásnak, és hogy formálj te is véleményt igazán szabadon. 

A Brain Baron minden évben a jövő legégetőbb kérdéseit állítjuk színpadra, és nem félünk ezeket éles csavarral feltenni. Szó lesz arról, mi van, ha nincs megoldás a klímaválságra, képes lesz-e valaha többre az AI, mint amit ma látunk belőle, és tényleg az influenszerkultúra jelenti-e a munka jövőjét.

A hazai házigazdáink ismét Linczényi Márkó és Lil Frakk lesznek. A fesztivál moderátoraként idén harmadjára tér vissza Magyarországra Iain Lindsay volt brit nagykövet, a stand-upos Sid Moorthy pedig ötödjére áll majd szeptemberben színpadra nálunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!