A kényelem ára

Prekopa Loretta

Honnan jön a víz és hová megy? Meddig söpörhetjük szőnyeg alá az emberiség szemetét, éshogyan lehet kiszolgálni, illetve egyáltalán ki kell-e szolgálni a világ egyre növekvő energiaéhségét? A víz eltűnik a lefolyóban, a szemetet eltüntetjük, az elektromos áram pedig szinte mindenhol azonnal elérhető. A döntéseinknek ma nagyobb jelentősége van, mint bármikor, mégis ritkán szembesülünk a direkt következményeivel. A Kékbolygó Alapítvány és a Brain Bar közös videósorozatot indít, hogy jobban megismerjük a folyamatokat, amik észrevétlenül kiszolgálják kényelmes életünk igényeit és felhívja rá a figyelmet, hogy a tudatos fogyasztás mára a jövőnk zálogává vált.

Hogyan kerül a víz a csapba? Mi lesz a szennyvízzel és hogyan kapcsolódik a csatornahálózatunk a víz természetes körforgásába? A sorozat első epizódja a víz útját kíséri végig. A folyamatban olyan kérdésekre is válaszokat kapunk, mint, hogyan segíthetneklejátszási listák a takarékosabb vízfogyasztásban, és milyen nemkívánatos tárgyak érkeznek a szennyvíztisztító telepekre, amiknek nem ott lenne a helye. Ha nem változtatunk a vízfogyasztási szokásainkon, akkor kevesebb, mint 30 év alatt a Föld lakosságának közel fele vízhiánnyal fog küszködni, ezért az első epizód ösztönöz a változásra.

A víz útja epizódot itt tudod megtekinteni:

Mi történik azzal, amit kidobunk? Egyáltalán mit hova dobjunk és mi mindent mond el rólunk a szemetünk? A második epizódból kiderül mi volt az ókori rómaiak megoldása a szemét problémára ésnekünk sikerült-e mára meghaladni. A legjobb szemét természetesen az, ami nem is keletkezik, ezért beszélgetünk az újrahasználatról és egy olyan szemléletről, ami átírja az elképzeléseinketa hulladék értékérőlis. Ráadásula saját szemünkkel is meggyőződhetünk arról, hogyan lehet a szemetünkből erőforrás. 

Az áram olyan a modern társadalmak számára, mint a vérkeringés a testünknek. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a mi energiafogyasztásunk még inkább környezetbarát legyen? Honnan érkezik az azonnal elérhető és szinte végtelennek tűnő erőforrás, amitől friss marad az étel, fény gyullad a sötétségben és feltöltődik a telefon? A harmadik és egyben utolsó epizódban utánajárunk, hogy honnan érkezik a villamosenergia a konnektorba,valamint annak is, hogyan racionalizálhatjuk a fogyasztásunkat, amivel nem csak a pénztárcánknak kedveskedhetünk, de a bolygónknak is.

Az elmúlt hónapok eseményei, a rezsi árak változása, vagy az aggasztó aszály, olyan jelenségek, amik miatt kénytelenek vagyunk szembe nézni azzal, hogy nem lehet rabszolgaságba kényszeríteni a Földünket. Végső kizsákmányolásának tünetei a mi haláltusánk kezdetét jelentheti. A Kék Bolygó Alapítványt az a felismerés hívta életre, hogy majd helyett mostra van szükség, szavak helyett tettekre, mások helyett ránk, annak érdekében, hogy legyen jövőnk a Földön. ABrain Bar szenvedélye pedig ajövő, és az odavezető úton mindig az edukáció az első lépés.

Hogyan lehetne még jobban korszerűsíteni a hulladékazdálkodást, milyen jövő vár az elektromos áramra és valóban a víz lesz a jövő aranya? Útjelzőként és gondolatébresztőként kiáltunk változásért a Kék Bolygó Alapítvány és a Brain Bar közös sorozatával: tegyünk élhetőbbé a holnapot közösen!

Iratkozz fel hírlevelünkre!