Bűnügyi nyelvész: Aki nem tudja megszokni, hogy gyilkossal kell leülnie, az nem erre a pályára való

A Mesterségem címere első évadát egy olyan szakértővel zártuk, aki dolgozott a Gyárfás-Portik ügyön, a veronai buszbalesethez köthető bűntetteken és a Vizoviczki-eseten is: Ránki Sára bűnügyi nyelvész mesélt nekünk a munkájáról. 

Ránki Sára ha kell, bűnszervezetek kódnyelvét fejti meg, ha kell, fenyegető levelek szerzőjéhez vezeti el a hatóságokat, és ha kell, bombariadóról betelefonálók valódi szándékát állapítja meg. Szerelmes a munkájába, nem tud leállni, amíg egy ügy végére nem ér, és folyamatosan olvas, tanul vagy terepen elemzi minél több ember nyelvhasználatát. A folyamatos gyakorlás, az általa csak "becsavarodottságként" emlegetett tulajdonság azonban nem elég ahhoz, hogy valaki jól csinálja ezt a szakmát.

Az menjen el bűnügyi nyelvésznek, aki finoman szólva nem előítéletes

- mondta Sára, hiszen nem ritka, hogy az embernek gyilkosokkal, csalókkal vagy betörőkkel kell nemcsak szemben ülnie, hanem hónapokat töltenie a motivációik kutatásával és szavaik tanulmányozásával is. A sorozatban a ma már rutinos szakértő arról is mesélt, milyen élmény volt neki az első alkalom, amikor emberöléssel börtönben ülő személlyel ült le beszélni.

Ránki Sára az utóbbi éveken olyan nagy nyilvánosságot kapott eseteken dolgozott, mint a Gyárfás-Portik ügy vagy a Vizoviczki-ügy. A videóban elárulta, milyen feladatokkal foglalkozott pontosan ezekben a nyomozásokban, ahogy azt is, milyen kihívásokra kell felkészülnie a hatóságoknak ma, amikor mesterséges intelligencia segítségével bűnözők bárkinek a hangját elő tudják állítani vagy a nevében üzeneteket kreálni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!