Gombákból millió dolláros startup-siker?

Két éve még IKEA-s műanyag dobozokba próbáltak szenzorokat pakolni, hogy otthoni gombatermesztésre alkalmas eszközt gyártsanak - sokszáz YouTube-oktatóvideóval később pedig többmillió dollár összértékű rendelést teljesítenek. Ők a Shrooly alapítói, Schaffhauser Sámuel és Palánki Dávid, akik még nem töltöték be a 25-öt, de máris övék az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar startup-sikere.

Hogyan szerez két fiatal elég tőkét ahhoz, hogy startupot indítson? És hogyan tanul meg 3D-nyomtatni, mesterséges körülmények között csodálatos gombákat nevelni, reklámfilmeket forgatni és saleselni? Miben más a munka 26 kolléga vezetőiként, mint akkor, amikor két éve ketten dolgoztak termékükön éjt nappallá téve?

Erről kérdezte Lil Frakk a 2023-as Brain Baron a Shrooly alapítóit, akik a tavalyi év talán legmeglepőbb hazai vállalkozói sztoriját produkálták. Pár hónap alatt megszerezték első befektetésüket Jared Schrieber sztárbefektetőtől, 40 millió megjelenést szereztek social medián, 3 millió weblaplátogatójuk volt, felépítettek egy csapatot, és ma már azon dolgoznak, hogy egyre tudatosabban külön feladatkörökre fókuszáljanak, hogy minél sikeresebb legyen a cég. Ez pedig, úgy tűnik, eddig jól megy: kétmillió dolláros előrendelési hullám után ma már bárki azonnal vásárolhatja a Shroolyt, vagyis azt a letisztult, apphoz kapcsolható eszközt, amely egy hét alatt szemet gyönyörködtető és egészséges gombákat termeszt - akár lakásban is.

A Brain Baron a két alapító, Schaffhauser Sámuel és Palánki Dávid meséltek Lil Frakknak a cégépítésről, networkingről, fáradhatatlan munkáról, és arról, hogyan győztek meg termékükkel olyan hollywoodi sztárokat, mint Jaden Smith.

Iratkozz fel hírlevelünkre!