Ha valakit sok minden érdekel, ez az ő szakmája lehet - a BCG tanácsadójával beszélgettünk

Milyen szakmát válassz, ha egyszerűen minden érdekel és minden problémának a végére akarsz járni? Nos, bár senki helyett nem tudunk dönteni, a stratégiai tanácsadás jó opció lehet, ha a szervezetek működésének minden területébe beleásnád magad a logisztikától a felvásárlásokon át a belső átsrukturálásokig. És ehhez nem is kell közgazdásznak lenned: orvosok, pszichológusok és mérnökök is űzik ezt a minden pillanatban újdonságokat tartogató szakmát.

Nagyon fiatalon és nagyon junior pozíciókban is hamar kialakul a felelősségtudat

- mondta el szakmájáról Katalin Petro de Chalendar stratégiai tanácsadó a Mesterségem címere sorozatban a legnagyobb szakmai sikerélményéről mesélve. A BCG fiatal szakembere csapatával a Közel-Keleten segített egy partnernek egy logisztikai kihívás megoldásában, és már egészen korán megadatott neki, hogy két ország két óriási cége között megbízható közvetítőként lépjen fel. Ez közel nem az egyetlen nemzetközi kiküldetése volt tanácsadóként: járt már Bécsben, Párizsban és Münchenben is munka miatt.

Katalin azt is elárulta, hogy egyáltalán nem a logisztika az egyetlen terület, amivel foglalkozik: szervezetek struktúrális átalakításaival, felvásárlásokkal és digitál platformok bevezetésével kapcsolatban ugyanúgy kérik ügyfelek a csapatának segítségét, ráadásul számos iparágban. Ő maga a BCG-nél töltött néhány éve alatt dolgozott már energiavállalattal, gyógyszeripari és kiskereskedelemmel foglalkozó cégekkel, de volt kliense biztosító és közintézmény is.

Tehát bár sokan úgy gondolják, ma az egyetlen járható út a specializáció, jó hírünk van azok számára, akik született generalisták: igenis léteznek olyan izgalmas szakmák, amelyekhez az szükséges, hogy az ember sok minden iránt érdeklődjön és sokféle problémán szeresse törni a fejét. A stratégiai tanácsadói pálya erre a hozzáállásra épít, és ezt fejleszti tökélyre néhány év alatt. Katalin szerint ha elég időt eltölt ebben a szakmában az ember, akkor bármilyen problémával is szembesül, lesz elég önbizalma azt gondolni:

Ezt meg tudom oldani.

A Mesterségem címere második részét itt tudod megnézni:

Iratkozz fel hírlevelünkre!