Három vállalkozói lecke a budapesti pincék farmerétől

Elindult a Vállalkozni Jó, a Design Terminal és a Brain Bar közös minisorozata. A háromrészes podcastban olyan fiatal cégalapítókkal beszélgetünk, akik nem feltétlenül a profitba szerelmesek, viszont az ötleteikkel megváltanák a világot. Az első epizódban Szűcs Endre, a bedrock.farm vertikális növénytermesztéssel foglalkozó cég alapító-ügyvezetője osztotta meg gondolatait üzleti megtérülésről, hitről és bátorságról - mi pedig összeszedtük az adásból azokat a leckéket, amelyeket mindenkinek meg kellene fogadnia, aki a vállalkozást fontolgatja.

Arról, miért érdemes már egyetem alatt elkezdeni a vállalkozást:

Hivatkozás másolása

Vállalkozóként úgy mentem be órára, hogy tanár úr, van egy kérdésköröm, és beszéljünk róla együtt. Ekkor nem csak az én szemem csillant fel, hanem a tanáré is, hiszen végre volt érdeklődő. Amikor elkezdtem kérdezni, számomra az egyetem értéke áttörte a plafont. (...) Most szakértőknek naponta százezreket fizetek, akkor meg bementem óra után, hogy tanár úr, segítsen már.

Arról, miért fontos, hogy ne csak a pénz számítson:

Hivatkozás másolása

Nekünk az üzlet, a profit, a bevétel nagyon-nagyon fontos tételek, hithű kapitalisták vagyunk, de mellette nagyon komoly missziós alapokra, értékrendi alapokra helyezzük az üzletet. (...) Ha megnézed a leggazdagabb embereket, mindannyian így csinálták. Senki nem azt mondja, hogy baromi sokat akartam keresni, hanem volt valamiben hit, és megtalálta az üzletet, amivel tudta azt táplálni, és függetlenül, forprofit alapon megnövelni akkorára, amivel mára borzasztó nagy vagyont teremtett. 

A legjobb okokról, hogy miért vállalkozz:

Hivatkozás másolása

Nekem az a gondolat ijesztő, hogy 45 évesen felkelek, és nem teremtettem semmit - úgy, hogy senki nem korlátozott, senki nem mondta, hogy ne tegyem meg. Ha nem jó, nem jó, akkor visszamegyek a multiba és megleszek. (...) Szerintem, ha az ember belátja, hogy véges ideje van, az segít. És ami itthon még egy nagy félelem, az a felelősségvállalás: pedig, ha felelősséget vállalsz valamiért, az felszabadító, akkor gyakorlatod, hatalmad is van fölötte. Ha felelősséget vállalok, akkor lehetőségem is van, hogy tegyek vele valamit. 

A teljes adást itt tudod meghallgatni:

Iratkozz fel hírlevelünkre!