Hogyan építs világhódító vállalkozást Budapestről?

Prekopa Loretta
Kádár Tamás, a SEON alapítója és vezetője
Kádár Tamás, a SEON alapítója és vezetője Brain Bar

Hogyan lesz valakiből vállalkozó? Mi az a tudás, film vagy tanács, ami végigkísérheti a startupperré és vezetővé válásunk útját? Kádár Tamás 16 évesen kezdett vállalkozni, mára pedig Magyarország egyik legsikeresebb startupja, a kiberbiztonsággal foglalkozó SEON idén rekord méretű, közel 10 millió eurós befektetést nyert el. Tamással személyesen találkozhattok Brain Baron, de nem kell szeptemberig várni, hogy megismerd a történetét. Legutóbbi podcastünkben részletesen mesél a SEON-ról, a felvétel után pedig még egy kicsit arról faggattuk, milyen kihívásokkal jár a startupper élet, és hogyan készülhetsz fel rá minél hamarabb. 

Brain Bar: Kiből lehet vállalkozó?

 

Kádár Tamás: Szerintem bárkiből, aki képes arra, hogy olyan üzleti tervet készítsen, ami egyrészt megvalósul, másrészt ügyfeleket hoz és bevételt termel. Nem hiszem, hogy ez személysiégfüggő. Nem kell ehhez semmilyen extra háttér sem. Az viszont nagyon fontos, hogy a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét. Ha valaki nem szeretne sok időt áldozni a sikerre, akkor az nem is fogja sokra vinni.  

 

Hogyan írnád le a neveltetésed? 

  

Semmi különös nem volt benne. A szüleim sokat dolgoztak és sokat tanácsoltak. Anyukám könyvelő, az alapítótársam, Bence anyukája is ezzel foglalkozik. Apukám mérnök, Bence apukája pedig üzletember. Ez azért érdekes, mert a statisztikák azt mutatják, hogy cégvezetők szülei közül az édesanya gyakran könyvelő, míg az apa leggyakrabban mérnök, vagy valamilyen üzletember. Én mindig magamtól akartam elérni a céljaim, a szüleim nem támogattak anyagilag a vállalkozásaimban. Viszont sok vállalkozást láttam gyerekkoromtól fogva. A szüleim is volt, hogy vállalkoztak, volt, hogy abbahagyták, szóval nem volt idegen dolog a családban. Nyilván ez mind csak a ‘90-es években merült fel. Az biztos sokat számított, hogy már a kapitalista társadalomban nőttem fel, a szabadpiac korában.  

Hallgasd meg Tamás teljes történtét a Mi a kérdés? legutóbbi adásában!

Hivatkozás másolása

Eddig mi bizonyult leghasznosabbnak a tanulmányaidból? Milyen tudásra van a legnagyobb szükség? 

 

Elég távol van a valós élettől, amit az egyetemi órákon hallottam. Nekem az informatikai tárgyak voltak leghasznosabbak, valamilyen szinten a mikro-makro gazdaság is, de sok minden a valóságban máshogy működik. Meg szoktam kérdezni a munkatársainkat, hogy hány százalékban hasznos az egyetemen kapott tudásuk. Általában amit a valóságban kell csinálniuk az 95%-ban más, mint az, amit tanultak. 

 

Mi az, amit ma már máshogy csinálnál, ha újra diák lehetnél? 

 

Hamarabb elkezdeném a vállalkozást, még mielőtt befejeztem az egyetemet. Lemondtunk egy német befektetésről, mert még nem fejeztük be az iskolát, és így nem tudtunk Berlinbe költözni. Visszagondolva kimehettünk volna már akkor. 

Tamás és alapítótársa Bence egy kriptovalutaváltó vállalkozást építettek, amikor online bankkártyás vásárlással kapcsolatos csalás áldozatai lettek. Mivel nem találtak megfelelő megoldást 2017-ben létrehozták a SEON-t, ami a vásárló online lábnyomát elemezve nyújt védelmet a kamu vásárlásokkal szemben. Mára Tamásék megoldása védi többek között például a Revolutot, a Wise-t és a NuBankot is, miközben idén a Snapchat, a Spotify, a Netlix és hasonló nagyágyúk befektetői rekord méretű összeget fektettek be a startupba. 

Mi az, amit visszatartó erőnek látsz és kerülni próbálsz? 

 

A pesszimizmus. Az emberek hajlamosak azt látni, hogy mi nem működik, mik a kihívások és nem a megoldást keresik, hanem csak panaszkodnak. Nekem sokat segített, hogy az alapítótársammal jó a kémiánk, könnyen tudunk együtt dolgozni. Sosem vagyunk passzív-agresszívak, mindig megbeszéljük a problémákat és a megoldáson dolgozunk, ahelyett, hogy belső politikai rendszereket alakítanánk ki és arról beszélgetnénk, hogy kinek ki a főnöke... Szerintem ezek nem jó dolgok és nem segítenek abban, hogy hatékonyabban működjön a vállalkozás. 

  

Mi volt a legmeglepőbb dolog, ami eddig a pályádon ért? 

 

A legtöbb meglepetés ahhoz kapcsolódik, amikor nem megfelelő embereket vettünk fel. Az emberi reakciók és azok hiánya nagyon meglepő tud lenni.  

 

Milyen érzés embereket vezetni, felelősséget vállalni értük? 

  

A legnehezebb része, amikor el kell küldeni valakit. Számomra fontos, hogy ez tiszteletteljes módon történjen és akár egy olyan kompenzációval, ami segít abban, hogy ez a valaki megtalálja a helyét máshol, ahol tényleg értéket tud teremteni. Nyilván az is a felelősségünk része, hogy, ha valaki csatlakozik a csapathoz, akkor tisztában legyen vele, hogy mire vállalkozik. 

Ismerd meg jobban Kádár Tamást!

Hivatkozás másolása
A példakép A Stripe, egy sikeres online fizetésfeldolgozási cég alapítói
A tökéletes szabadnap Tengerpart, koktél, offline semmittevés
A legjobb tanács Hire fast and fire fast. Minden azon áll vagy bukik, hogy milyen emberek segítik a vállalkozásodat.
És a legrosszabb Olyan tanácsok, amik arra késztettek, hogy gondolkodjak kicsiben. Például a magyar közönség számára fejlesszünk magyar honlapot, vagy 2 év után adjuk el a startupot.
Legfrissebb tudás Hogyan lehet motiválni a bérért és nem vízióért dolgozó embereket, hogy értéket teremtsenek.

Szerinted leginkább mire van szükség, ahhoz, hogy az ember belevágjon az első vállalkozásába? 

   

El kell sajátítani több olyan képességet, akár szakmát, ami segíthet egyedül is megoldani problémákat. Például honlapkészítés, hirdetéskezelés Google Advertsben vagy Facebook Ads-ben. Sokat segít, ha össze tudsz rakni egy hírlevelet, vagy egy kampányt felállítani. Érdemes könyveket olvasni, ami segíthet kiválasztani a megfelelő társakat, akik segíthetnek egy kialakuló csapatban. Rengeteg hasznos tudás van az IT, a HR, a marketing és a sales területein. Vannak online kurzusok, amik segítenek megtanulni ezeket a készségeket, de gyakorlatban is kipróbálhatjuk magunkat, hogy kiderüljön miben vagyunk erősek. 

  

Milyen könyveket vagy kurzusokat tudnál ajánlani, ami másoknak is hasznos lehet?  

  

A Udemy és más hasonló site-ok sokat segíthetnek. Gyakorlati felhasználásban a Code Academy lehet hasznos. Ezek gyakorlati tudást adnak. Én nem vagyok nagy híve az üzleti irodalomnak, de amit ajánlanék, az a Netflix alapítójának, Reed Hastings könyve, a No Rules Rules. (A magyar kiadás címe: Az a szabály, hogy nincs szabály) Sokat lehet tanulni belőle arról, hogy ők hogyan építették fel a transzparens, őszinte kultúrájukat és hogyan vezetnek egy olyan csapatot, ahol tényleg a legjobb emberek a legjobb teljesítményt tudják nyújtani. Érdekes volt a Schmidt, Rosenberg, Eagle szerzőtriótól a Trillion Dollar Coach, ami Bill Campbell életéről szól, aki Steve Jobs, Mark Zuckerberg, a Google alapítók és más Szilícium-völgyi alapítók coach-a volt, és sokat mesél arról, hogyan lehetett ezeket a vezetőket felkészíteni különböző helyzetekre és mi volt a Campbell hozzáadott értéke. Most pedig a Drive című könyvet olvasom Daniel H. Pinktől (magyarul Motiváció 3.0 címmel adták ki). Arról szól, hogyan lehet motiválni embereket és hogyan gondolkodnak a munkában hozzáadott értékükről. 

Találkozz Kádár Tamással szeptember 29. és 30. között a Brain Bar jövőfesztiválon, a Magyar Zene Házában! Ha tanár vagy diák vagy, regisztrálj itt az ingyenjegyedért, vagy kattints ide, ha kedvezményes early bird bérletet szeretnél! A legfrissebb információkért pedig jelezz vissza a Facebook-eseményben is! 

Iratkozz fel hírlevelünkre!