10 tudományosan bizonyított tipp a nyelvtanuláshoz

Szikra Orsolya

“Miért nem vagyok képes megjegyezni egy szószedetet, akárhányszor nézem át?”

“Hogyan lehet gyorsan megtanulni egy új nyelvet?”

“Tökéletesen tudnom kell a nyelvtant ahhoz, hogy beszélni tudjak?”

“A Netflix tényleg segít a nyelvtanulásban?”

Ha megfordultak már a fejedben ehhez hasonló kérdések, akkor olvass tovább! Az európai fiatalok fele a tanulmányainak egy részét idegen országban végzi, nálunk viszont ennél alacsonyabb az arány. Az Újratervező legújabb epizódjából kiderül, hogy a nyelvtudással kapcsolatos bizonytalanság az egyik legfőbb visszatartó erő, így ez a bizonytalanság fosztja meg a magyar diákokat attól a rengeteg kalandtól és lehetőségtől, amelyet egy új kultúrában megismerése tartogat. Ezért összeszedtük azokat a tudományosan bizonyított technikákat, amelyek valóban segítenek abban, hogy egy új nyelv szavai és szabályai egy életre bevésődjenek.

#1 Célozz meg egy felfogható mennyiséget!

Volt már olyan, hogy a tanárod olyan hanganyaggal kínzott, amelyből egy szót sem értettél? Vagy, hogy megpróbáltál megnézni egy filmet felirat nélkül, és kiderült, hogy abszolút a szinted felett van?

 

Nos, a legjobb módszerek olyanok, amelyek nem hoznak túl nyomasztó érzelmi helyzetbe, mivel az új szavak vagy nyelvtani csavarok mennyisége csak egy kis részt tesz ki az egész hallgatott vagy olvasott anyagból. Ez egyrészt az önbizalmadnak is jót tesz, másrészt támogatja a berögzülést, ha az új szavak számodra érthető kontextusban helyezkednek el, nempedig egy érthetetlen maszlagban. Próbálj tehát olyan anyagokat keresni, amelyek egy kicsivel magasabb szintűek, mint a te tudásod, és amelyeknek legalább a lényegét már érted.

 

#2 Netflix - felirattal vagy anélkül?

Meglepő módon a kutatók azt tanácsolják, hogy inkább felirattal nézz sorozatokat és filmeket, ha még nem vagy biztos a dolgodban. Azonban fontos, hogy az eredeti nyelv feliratát kapcsold be, ne a magyart. Ez a módszer javítja a legjobban a szókincset és a beszédértést. Persze, ha már tudod, hogy megérted a hallottak zömét, sőt, az sem okoz gondot, ha ismeretlen szót hallasz, nyugodtan kapcsold ki a feliratot.

 

#3 Teszteld magad!

Akárhányszor átnézhetsz újra egy szószedetet vagy átolvashatsz egy-egy nyelvtani magyarázatot, mégsem ez a leghatékonyabb módszer ezek megjegyzésére. Ha úgy érzed, átnézés során emlékszel egy-egy szóra, az természetes, de csalóka. Ehelyett állítsd magad teszthelyzetekbe! Az előhívás aktív, sokszor szenvedéssel teli folyamata sokkal jobban javítja az emlékezeted, mint a passzív átnézés. Ugyanezen logika mentén kerüld a feleletválasztós teszteket, és inkább azokra koncentrálj, amelyeknél magad találhatsz ki rövid választ, és nem látod az opciókat magad előtt.

 

Ha mégis átnézésre adod a fejed, a tudománynak arra is van tanácsa, mikor tedd ezt meg: akkor, ha úgy érzed, elkezdesz felejteni. Ekkor már energiát fordítasz az emlékezésre, az előhívásra, ez pedig fokozza a bevésődés hatékonyságát. A legjobb, ha a tanultakat 1, majd 2, 4, 8 és 16 nap után veszed át újra.

 

#4 Készíts leiratokat!

Jó, ha a hanganyagoknál nem csak arra koncentrálsz, hogy például 4 felsorolt állítás vajon igaz-e vagy hamis. Írj le mindent szóról szóra, bizonyosodj meg arról, hogy a lehető legtöbbet érted meg a szövegből!

 

#5 Hagyj szüneteket!

Az úgynevezett “spacing”-módszerrel (tehát, ha bizonyos időközönként, konzisztensen tanulsz egy kicsit) jobban megmarad a nyelvtudás, mint akkor, ha egyszerre veszel át egy nagy mennyiséget. Például nagyobb eséllyel jegyzel meg egy szót, ha öt napig napi egyszer nézel rá, mint akkor, ha egy napba ötszöri átnézést próbálsz bezsúfolni. Sőt, gondolj csak bele, mennyi maradt meg a legutóbbi vizsgaidőszakod tananyagából! Ha az utolsó napokra hagytad a felkészülést 0-ról, valószínűleg nem sok - hiába olvastál át többször mindent.

 

A rutin kialakításához nyugodtan használj megfelelő appokat, amelyek készítői pontosan tudják, hogy a szünetekkel történő ismétlés mennyire előnyös. Használhatsz egynél több nyelvtanulós alkalmazást is, hogy ne legyen túl monoton, azonban 3-nál több már inkább összezavar.

 

#6 Alkalmazd a helyek módszerét!

De mi is ez? Egy olyan trükkről van szó, amely során valamiféle képet kapcsolsz egy új szóhoz - asszociációval ugyanis sokkal tovább élnek a fejedben az új kifejezések, mint anélkül. Ám nem pusztán arról beszélünk, hogy könnyebb megtanulni az “ablak” szót, ha elképzelsz egy ablakot, vagy a “polgármester” szót, ha felidézed, hogy néz ki a szülővárosod vezetője.

 

Sokkal hatékonyabban segíti a tanulást, ha a képek kapcsolódnak egymáshoz - erre való a helyek módszere. Először is jegyezz meg egy útvonalat néhány jól elkülöníthető stádiummal. Például járd be egy ház különböző helyiségeit; vagy képzeletben menj el egy másik pontjára a városnak, és az út során állj meg a postaládánál, egy híd előtt, a templomnál vagy egy szép háznál. Amint memorizáltad az útvonalat, minden megállóhoz társíts egy vagy több szót, amelyet az adott stádiumnál kell felidézned. Járd végig többször úgy az utat, hogy minden megállónál elmondod azokat a szavakat, amelyek “hozzátartoznak”.

Nézd meg Alex Rawlings előadását a tavalyi Brain Barról, ahol lerombolta a nyelvtanulással kapcsolatos tévhiteket!

#7 Taníts és magyarázz!

Keress magadnak egy partnert, és magyarázd el neki, amit megtanultál. Ez az egyik legjobb módszer, amely sok eddigi tanulságot ötvöz: aki tudást ad át, az nem csupán összefoglal, hanem aktívan előhív, sőt, rendszerezi a tudását és ismét megérti az anyagot.

 

#8 Aludj!!!

Mégpedig legalább 8 órát. Rengeteg kísérlet bizonyítja, hogy ez tényleg javítja mind a hosszútávú memóriát, mind az előhívási képességet, tehát a szókincsed aktív használatát igénylő helyzetekben tényleg hasznos.

 

#9 Ha lehet, tanulj anyanyelvi környezetben!

Egyöntetű a kutatók véleménye abban, hogy ez, vagyis az úgynevezett “elmerülés” a legjobb módja egy új nyelv elsajátításának Az sem baj, ha kezdetben alacsony szinten vagy akár egy szót sem tudsz - hidd el, egy idő után rád ragad, ezt sok cserediák tanúsíthatja, aki helyi családnál lakott vagy helyi iskolába járt. Ez az összes hasznos módszer tökéletes kombinációja: a kutatók szerint főként azért, mert az első pillanattól beszédre késztet. Ez az aktív szókincset fejleszti, számtalanszor teszthelyzetbe állít, és sokszor hallasz vagy olvasol vissza egyes szavakat.

 

Persze a legtöbbünknek nincs lehetőségünk külföldre költözni csak azért, hogy megtanuljunk egy szépen csengő nyelvet. Azonban jó, ha megpróbálsz magadnak minél többször hasonló helyzetet teremteni. Keress fel a városodban anyanyelvű közösségeket, vagy egyszerűen találj ki magadnak beszédre kényszerítő feladatokat. Az is hasznos, ha az elmerülést olyan eszközök segítségével kivitelezed, amelyeket folyton használsz: például állítsd át a telefonod és a social media felületeid nyelvét, és kövess külföldi accountokat.

 

#10 És a legfontosabb: légy türelmes!

Légy magaddal kedves és elfogadó, ne haragudj meg, ha elfelejtesz valamit. Tudtad, hogy az ember mindössze egy nap alatt a 70%-át elfelejti annak amit tanult? Ha te is azt érzed, így van, semmivel nem vagy rosszabb, mint mások. Ha azonban a fenti tippeket alkalmazod, nagyobb eséllyel marad meg a fejedben az új tudás. Ha pedig úgy érzed, kezded elveszíteni a motivációd, szuper módszer, ha keresel egy tanulópartnert, vagy ha kis küldetésekre bontod le a nagyobb céljaidat!

Vegyél lendületet a tudatos karriertervezéshez Brain Baron! Tarts velünk két nap jövőformálásra szeptember 29-én és 30-án a Zene Házában! Diákként regisztrálj ingyenjegyekért itt, vagy szerezz be early bird bérletet itt, amíg még lehet!

Iratkozz fel hírlevelünkre!